Få ut mer av naturupplevelsen

Få ut mer av din stund i naturen

Naturen är en fantastisk källa till inspiration, skönhetsupplevelser och lugn och ro. Ett bra sätt att uppleva naturen är att följa med på en guidad tur. Men oavsett om du går ut själv eller med en guide finns det några saker du kan tänka på för att få ut så mycket som möjligt av din stund i naturen.

Här kommer naturguiden Bosse Roséns bästa tips:

Varm, torr och mätt! Det är grundförutsättningar för att må bra i naturen. Så ta med kläder efter väder och en rejäl matsäck.

Lämna stressen hemma. Sätt välmående före prestation. När du följer med på en guidning – kom gärna lite för tidigt så du hinner ”landa” på platsen.

Var medvetet närvarande. Att fokusera på sinnesupplevelser är ett effektivt sätt att stressa av och uppleva mer. Försök så gott du kan att vara ”här och nu” och inte tänka på till exempel vad du ska göra sedan. Lägg märke till vad du ser, hör, doftar, känner…

Lär dig några arter. Det kan du göra på våra guidningar eller på egen hand. Om du vet mer upplever du mer. Vet du hur de vanligaste fåglarna låter öppnar sig en helt ny värld!

Var nyfiken. Gå en annan väg. Lyft på en sten. Känn hur en växt känns och doftar.

Stanna upp. När du tillåter dig att vara stilla och tyst en stund upptäcker du nya saker efterhand. Ibland kan det hända att djur vågar sig fram.

Gå ut ofta – helst varje dag. Skaffa dig ett ”smultronställe” i din närhet som du kan besöka ofta och lägg märke till vad som är likadant och vad som förändras från gång till gång. Då blir du bekväm med att vistas i naturen i olika väder, årstider och tider på dygnet och får ut mer av varje tur.

Zooma in – zooma ut. Att byta perspektiv kan ge fantastiska upplevelser. Gå riktigt nära en mossa, en sten eller barken på ett träd och undersök i detalj vad som finns där. Använd gärna en lupp. Eller zooma ut och försök ta in helheten. Strunta i detaljer och lägg märke till färger, mönster, de stora dragen i landskapet. Prova att skifta mellan perspektiven.

Känn samhörigheten med naturen. Titta runt omkring dig och fundera på hur du hänger samman med träd, djur, stenar. Allt hänger ihop i naturen, och du är en del av det. En del upplever en stor gemenskap, ja rentav frid, när man tänker på det här. Hur är det för dig?

Ta det som det kommer. Blev upplevelsen inte som du hade tänkt dig? Se om det är möjligt för dig att bara låta det vara som det är. I naturen är det mycket vi inte kan styra över. Det kan lära oss något om ödmjukhet och acceptans.