Varför ska man ut i naturen?

Naturen gör mer för dig än att bara vara en trevlig upplevelse. Den stärker också både din kropp och ditt välmående.

 

Förr var sambandet mellan människor och naturen tydlig, vi levde direkt av vad naturen gav. Människor var utomhus största delen av dagen. Barnen lekte ute och de vuxna jobbade på åkern, ängen eller i trädgården. Även när människor började flytta in i städer hade många fortfarande tillgång till naturen via familjemedlemmar ute på landsbygden.

Nu bor de flesta i tätorter. Långa arbetsdagar med pendelresor och utveckling av tekniken har minskat tiden och lusten att komma ut. Vi utsätts för en ständigt ökande mängd budskap och intryck. Hjärnan blir stressad samtidigt som kroppen sitter still.

Samtidigt kommer alltmer forskning som visar att vistelse i naturmiljöer fungerar både lugnande och läkande för stressade nutidsmänniskor. Hjärnan kan koppla av, vi orkar mer och mår bättre av att vara ute i naturen.

Därför vill Naturskyddsföreningen i Stockholms län genom vår naturguidesverksamhet bidra till att öka förutsättningarna för alla att hitta ut i naturen och lära känna den.

Följ med ut på en av våra guidningar, de hittar du under Naturguidningar.
Besök länets fina naturområden – kolla under fliken Naturområden.
Ta med jobbet eller föreningen på en guidning, eller bjud in en av våra föreläsare som kan berätta mer – läs mer och beställ här.

Res dig upp nu direkt och ta en liten tur i ditt närområde, så kan du göra allt annat senare!

 


Läs mer

Natur och hälsa (Sveriges Lantbruksuniversitet)

Friluftsliv (Folkhälsomyndigheten)

Kraft från naturen (Naturskyddsföreningen)

Naturen som kraftkälla (Naturvårdsverket)